Saskatoon, SK

Saskatoon Public Library, Round Prairie Branch

Project Details

Value:

$1.3 Million

Completion:

April 2017

Size:

8,815 sq. ft.

Services:

Prime Consulting, Architecture, Interior Design, Construction Contract Administration

The Round Prairie Library, located on the main floor at the northwest corner of Aspira Hunter Village Retirement Living (formerly LutherCare Village at Stonebridge), is Saskatoon Public Library’s ninth city branch. This library is an integral part of an intergenerational facility, offering programming opportunities for adults, children, and seniors in the area. Developed in close collaboration with the City of Saskatoon and the Saskatoon Public Library, the Round Prairie Library represents a contemporary and inviting library designed to create an enjoyable environment that fosters learning and promotes literacy.

Within the library, you will find dedicated spaces for children, young adults, and adult readers, as well as a gaming room, an innovation lab, one meeting room, and offices for library staff. Notably, the innovation lab is a dynamic and distinctive space. It is well-equipped with resources like LEGO, robotics materials, a button maker, a circuit cutting machine, and software for music and video editing, creating a versatile environment where individuals of all ages can come together to foster creativity, innovation, and learning.

The Round Prairie Library’s interior design blends elements of both timeless and playful aesthetics, creating an inclusive environment for visitors of all ages. This design incorporates the use of natural materials, including concrete and wood, alongside full-height interior glazing. The strategic deployment of full-height glazing serves a dual purpose: it fosters connectivity between different areas within the library while also preserving privacy in specific zones like the Children’s Area, which serves as a hub for diverse programs and interactive sessions. The design further maintains a predominantly neutral color palette, directing attention towards the books themselves and making them the focal point of the entire space.